Couwenberg kunststof en aluminium kozijnen

De mogelijkheden ten aanzien van de beglazing van uw kunststof kozijnen, aluminium kozijnen of glazen schuifwanden zijn groot. Hieronder kunt u meer lezen over verschillende types glas die op de markt zijn en die mogelijk toegepast kunnen worden, afhankelijk van uw wensen, eisen en de toepassing. WIj adviseren u natuurlijk graag.

Enkel glas

Enkel glas wordt voor gevels van huizen niet meer toegepast. Het komt nog voor in oudere huizen die nooit herbeglaast zijn, maar het wordt zeker niet meer nieuw toegepast voor de gevel. Enkel glas wordt bijvoorbeeld wel toegepast in terrasoverkappingen, verandadaken of tuinhuizen, waar isolatie niet van belang is. Vaak wordt er dan voor gelaagd enkel glas gekozen in verband met de veiligheid bij breuk. De isolatiewaarde van enkel glas ligt rond de 6 W/m2K. Naar de huidige maatstaven voor isolatie van uw woning niet meer van toepassing voor uw woonhuis.

Dubbel glas - isolerend glas

Bij dubbelglas bestaat het glas uit twee glasbladen, met daartussen gedroogde lucht, ook wel de spouw genoemd. De dikte van de glasbladen en spouw kunnen varieren, afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden van de kozijnen. De glasbladen worden uit elkaar gehouden door een afstandhouder (vaak een metalen kader) en de buitenkant wordt afgewerkt met een speciale kit, waardoor een geheel ontstaat. Dubbel glas isoleert ongeveer 2x beter dan enkelglas. De isolatiewaarde van dubbelglas ligt rond de 2,8 W/m2K.

HR++ glas - hoog rendement isolerend glas

HR++ glas is dubbel glas, maar dan in de hoog rendement uitvoering. Bij HR++ glas is de spouw gevuld met een edelgas, vaak Argon. Dit is zwaarder dan lucht, waardoor de convectie van warmte door de spouw minder goed is, hierdoor worden de isolerende eigenschappen van het dubbelglas beter. Daarnaast wordt een glasblad voorzien van een extra isolerende coating, deze is bijna niet waarneembaar. Hiermee worden isolatiewaarden gehaald van rond de 1,2 W/m2K. De isolatiewaarden varieren iets, door verschil in glasdiktes, spouwbreedtes, edelgas waarmee de spouw gevuld is en de coating die toegepast is. Al met al zorgt HR++ glas ervoor dat er minder warmteverlies optreedt en daarmee de stookkosten gereduceerd worden. Volgens Milieucentraal wordt HR++ glas al binnen twee jaar terugverdiend aan stookkosten t.o.v. standaard dubbelglas. HR++ glas is ondertussen de minimum standaard voor beglazing van uw huis. Tegenwoordig worden aluminium kozijnen en kunststof kozijnen ook vaak toegepast met isolerende eigenschappen vandit niveau. Dat past netjes bij HR++ glas.

HR+++ - hoog redement isolerend triple glas

Tegenwoordig wordt er in de passiefbouw gewerkt met triple glas. Wanneer huizen gebouwd worden, waarbij de isolerende eigenschappen bovenaan het wensenlijstje staan, wordt triple glas gebruikt. Triple glas bestaat uit drie glasbladen, met daartussen 2 keer een spouw, gevuld met edelgas. De binnenruit wordt gecoat met een isolerende coating. De glasbladen worden op afstand gehouden met afstandhouders (vaak een metalen kader) en de buitenzijde wordt afgewerkt met een kit waardoor een geheel ontstaat. De isolatiewaarden van triple glas liggen rond de 0,7 W/m2K. Let er bij de toepassing van dit HR+++ glas wel op dat de kozijnen deze glasdiktes kunnen hebben, triple glas heeft toch al snel een totale breedte van 46 mm. Daarnaast neemt het gewicht van het glas ook snel toe door de extra glaslaag.

Zonwerend glas

U kunt ervoor kiezen om voor zonwerend glas te kiezen. De inkijk naar binnen wordt iets minder en de zon wordt meer buiten gehouden. Dit helpt in de zomer mee om de warmte buiten te houden, uw woning blijft daarmee lekker koel. Zeker in flats of woningen met grote glas facades kan dit zelfs voorkomen dat er een airconditioning nodig is. Door een zonwerende coating kan de isolatiewaarde van het glas met 0,1 W/m2K afnemen. Zonwerend HR++ glas heeft bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 1,1 W/m2K in plaats van 1,2 W/m2K.

Gelaagd glas - veiligheidsglas

Daar waar mensen in aanraking kunnen komen met glas, wordt volgens de NEN3569 voorgeschreven wanneer er veiligheidsglas gebruikt moet worden in nieuwbouw woningen. Dit is niet van toepassing voor renovatie van bestaande woningen. Het veiligheidsglas is ter bescherming van de gebruikers van de betreffende woning. Gelaagd glas is veiligheidsglas. Dit houdt in dat er twee glaslagen op elkaar gelijmd zijn, met een of meerdere folielagen ertussen. Deze folielaag is onzichtbaar. Bij breuk van het glas, zullen er geen glas splinters ontstaan die mensen kunnen verwonden. Gelaagd glas kan in meerdere varianten en diktes worden toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over 33-1 of 44-2, respectievelijk 2 glaslagen van 3 mm met een folielaag en 2 glaslagen van 4 mm met 2 folielagen. Gelaagd glas wordt als enkelglas toegepast in terrasoverkappingen, veranda's of tuinkamers, maar ook gecombineerd in dubbele beglazing in gevels van woningen. Het dak van een glazen terrasoverkapping is gelaagd glas, om te voorkomen dat bij breuk al het glas op iemand naar beneden valt. Gelaagd glas wordt vaak in dubbelglas toegepast in schuifpuien. Dit zijn typisch plekken waar mensen veel lopen en er bij breuk risico van verwonding is.

Gehard glas - veiligheidsglas

Daar waar mensen in aanraking kunnen komen met glas, wordt volgens de NEN3569 voorgeschreven wanneer er veiligheidsglas gebruikt moet worden in nieuwbouw woningen. Dit is niet van toepassing voor renovatie van bestaande woningen. Het veiligheidsglas is ter bescherming van de gebruikers van de betreffende woning. Gehard glas is veiligheidsglas. Het glas wordt gehard in een glashardingsoven. Dit wordt ook wel voorspannen van het glas genoemd. Hiermee wordt de sterkte van het glas flink vergroot. Een belangrijke bijkomende verandering van het glas is dat het in kleine brokjes uit elkaar valt bij breuk, er ontstaan dus geen scherpe scherven en splinters meer. Gehard glas wordt vaak gebruikt bij glazen schuifwanden, daarin wordt het als enkelglas togepast, maar het kan ook gecombineerd worden in dubbel glas of HR++glas. In de massa gekleurd glas wordt vaak gehard, om thermische breuk te voorkomen. Dit glas absorbeert namelijk meer warmte waardoor de thermische spanningen in het glas zelf erg hoog kunnen worden.

Gekleurd glas

Het is mogelijk om gekleurd glas in uw kozijnen te zetten. Een glasblad wordt in de massa gekleurd en wordt dan vaak in HR++ glas als het buiten blad toegepast. Dit wordt wel eens toegepast bij winkelpanden of showrooms, afhankelijk van de uitstraling die gewenst is. Er zijn verschillende kleuren op de glasmarkt verkrijgbaar, zo kunt u bijvoorbeeld glas met de kleur brons, grijs, blauw en groen krijgen.